1. Welcome to PlowSite. Notice a fresh look and new features? It’s now easier to share photos and videos, find popular topics fast, and enjoy expanded user profiles. If you have any questions, click HELP at the top or bottom of any page, or send an email to help@plowsite.com. We welcome your feedback.

    Dismiss Notice

4l80e Question of the day

Discussion in 'Truck & Equipment Repair' started by mudduck72, Apr 4, 2012.

  1. mudduck72

    mudduck72 Junior Member
    from se iowa
    Messages: 6

    I just bought a 96 suburban with the 6.5 and 4l80e. It is a 3/4 ton and 4x4. My question is..... The transmission shifts fine but when in overdrive at hwy speeds it drops out of overdrive so it feels like it is free wheeling. this only happens when going down a hill if its up hill or normal flat ground everything is fine. When it happens if i give it more fuel she kicks right back into over drive. I do not feel like it needs a overhaul but really dont know. I checked it with the scanner and has no codes. I hope some one has had the same issues. I have searched a lot of forums and have not found my exact problem
     
  2. jb1390

    jb1390 Senior Member
    Messages: 710

    http://www.454ss.com/Articles_new/red/4L80E_Transmission_Problems.asp

    Not sure if this helps, but there is good info here. Have you tried changing the fluid and filter? I would start there and see if it looks burned at all.

    There is also something in the back of my mind that tells me excessive pressure on the cooler lines (from adding an aux cooler, etc) can cause something like this....but I don't remember exactly.
     
  3. mudduck72

    mudduck72 Junior Member
    from se iowa
    Messages: 6

    Yes it has had the fluid changed and filter also the servo valves The last owner did that. He thought it started acting up around the same time the day time running lights quit. I changed the brake switch last night on the regular pedal (non) emergency and it did not help. I still have yet to figure out why the lights quit but every thing on the dash tells me they are. I think that problem maybe the module behind the dash. I am not worried about that now one problem at a time i guess. I just want to make sure they would not be interlinked.
     
  4. mudduck72

    mudduck72 Junior Member
    from se iowa
    Messages: 6

    I will look at the cooler issue tonight. Thank you
     
  5. mudduck72

    mudduck72 Junior Member
    from se iowa
    Messages: 6

    I will look at the cooler issue tonight. Thank you
     
  6. mudduck72

    mudduck72 Junior Member
    from se iowa
    Messages: 6

    I pulled the pan last night and also took down the valve body. The fluid was discolored but did not smell. I am taking the valvebody down to tranny shop he is going to put a sleeve in it on one of the valves. I will report back on which one and if it took care of the issue
     
  7. BlizzardBeater

    BlizzardBeater Senior Member
    from Maine
    Messages: 420

    Is it dropping out of torque converter lock up or is it dropping out of gear?
     
  8. mudduck72

    mudduck72 Junior Member
    from se iowa
    Messages: 6

    I assume torque lock up
     
  9. BlizzardBeater

    BlizzardBeater Senior Member
    from Maine
    Messages: 420

    Isnt that normal operation? As far as I can remember, all my chevy trannies with lock up have done that.