Register free!
Search
 
     

Click for Weather
  #1  
Old 02-14-2011, 09:30 AM
Plow Dude's Avatar
Plow Dude Plow Dude is offline
Senior Member
 
Join Date: Jan 2005
Location: Plymouth, MI.
Posts: 275
05 Ram Oil Pressure Gauge Question

Every morning when I start the truck the oil pressure gauge never goes up and my check gauges light comes on. So I have to start it a second time before it reads. This gets very annoying having to start my truck two times in a row. It seems to do it more often when it is cold outside.

Does anyone know what causes this?

It is an 05 Ram 2500
__________________
Cohen's Professional Lawn Service, Inc.
Plymouth, Michigan
Reply With Quote
  #2  
Old 02-14-2011, 06:47 PM
V_Scapes V_Scapes is offline
Senior Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: North Jersey
Posts: 752
This just happened with the truck pictured in my sig. Its most likely the oil pressure sending unit. What happened with mine was when i would just start to drive it after warming it up alittle id let off the gas to coast down a hill or come to a stop and the oil gauge would drop to 0 and the chack gauges light would go ballistic. try the OPSU first, its only a $20 part that screws into the block i believe...good luck.
__________________
2007 Ram 3500 Hemi 4x4 9' Western Pro Plus, SnowEx MiniPro 575X
2012 Ram 2500 Hemi 4x4 Laramie 8' Western Pro Plus
www.vjdlandscape.com
Reply With Quote
  #3  
Old 02-18-2011, 05:43 PM
RacingZR's Avatar
RacingZR RacingZR is offline
Senior Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Maine
Posts: 398
Mine just started doing the same thing. Let me know what you find out. I haven't had a chance to post it on the Dodge forums yet to ask those guys.
__________________
2003 Dodge Ram 2500 SLT with Hemi power and 9.5' XV PC
Reply With Quote
  #4  
Old 02-20-2011, 05:46 PM
woodchuck2's Avatar
woodchuck2 woodchuck2 is offline
Senior Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Lower Adirondacks, NY
Posts: 302
Be sure you guys are running OEM filters too. I saw many engines at the dealer come in for no oil pressure and some were already knocking due to after market oil filters. I do recall some issues of senders too.
__________________
2006 Chevy 2500HD ECSB D-Max with 8' Fisher, 6.5 Stainless sander or Buyers hitch salter
2002 GMC 1500 RCLB with 7.5' Fisher 5.3, dump insert, truck is named "the turd".
SOLD and missed. 2006 Chevy 2500HD RCLB D-Max, 8' Fisher
Reply With Quote
  #5  
Old 02-21-2011, 04:47 PM
RacingZR's Avatar
RacingZR RacingZR is offline
Senior Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Maine
Posts: 398
Can anyone tell where the sending unit is located? I wanna take it out and bring it to the dealer so I know I get the rigfht part.
__________________
2003 Dodge Ram 2500 SLT with Hemi power and 9.5' XV PC
Reply With Quote
  #6  
Old 02-21-2011, 07:12 PM
V_Scapes V_Scapes is offline
Senior Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: North Jersey
Posts: 752
the unit is kind of in the bottom left front of the block if your looking at the front of the truck. if you just ask them for an oil pressure sending unit for your type of truck they should have it.
Ive run wix filters in my trucks before and ive had no problems but lately I use the mopar ones. are you talking about cheap oil filters?
__________________
2007 Ram 3500 Hemi 4x4 9' Western Pro Plus, SnowEx MiniPro 575X
2012 Ram 2500 Hemi 4x4 Laramie 8' Western Pro Plus
www.vjdlandscape.com
Reply With Quote
  #7  
Old 02-21-2011, 07:38 PM
RacingZR's Avatar
RacingZR RacingZR is offline
Senior Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Maine
Posts: 398
Yep, found a schematic. looks like it is just above the oil filter. Thanks.
__________________
2003 Dodge Ram 2500 SLT with Hemi power and 9.5' XV PC
Reply With Quote
  #8  
Old 02-22-2011, 10:15 AM
woodchuck2's Avatar
woodchuck2 woodchuck2 is offline
Senior Member
 
Join Date: Dec 2010
Location: Lower Adirondacks, NY
Posts: 302
When i worked for Dodge they were very specific about using OEM filters. They denied engine warranties on 2 different Cummins that came in for no oil pressure and lower engine knocking. You ever heard of a Cummins with a rod knock, now that is loud!! Both engines were just over 100k and had aftermarket oil filters on them. Dodge was willing to good will the engines if they had OEM filters but not with aftermarket. I also saw a couple Hemi's and 4.7's with oil pressure issues and Dodge blamed the aftermarket filters.
__________________
2006 Chevy 2500HD ECSB D-Max with 8' Fisher, 6.5 Stainless sander or Buyers hitch salter
2002 GMC 1500 RCLB with 7.5' Fisher 5.3, dump insert, truck is named "the turd".
SOLD and missed. 2006 Chevy 2500HD RCLB D-Max, 8' Fisher
Reply With Quote
  #9  
Old 02-22-2011, 11:47 AM
V_Scapes V_Scapes is offline
Senior Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: North Jersey
Posts: 752
Thanks for the info, ill try and stick to Mopar from now on.
__________________
2007 Ram 3500 Hemi 4x4 9' Western Pro Plus, SnowEx MiniPro 575X
2012 Ram 2500 Hemi 4x4 Laramie 8' Western Pro Plus
www.vjdlandscape.com
Reply With Quote
  #10  
Old 02-23-2011, 11:04 PM
bltp203's Avatar
bltp203 bltp203 is offline
Senior Member
 
Join Date: Nov 2006
Location: Southeast Michigan
Posts: 484
This happens to both my Dodges in the winter only. I have just learned to deal with it. But if someone cures it with a new sensor, please let us know.
__________________
2012 Ford F-350 CCSB Diesel
BOSS 9.2 V-XT
Reply With Quote
  #11  
Old 02-24-2011, 07:22 AM
D2 Cat D2 Cat is offline
Junior Member
 
Join Date: Sep 2010
Location: 40 miles south of Kansas City
Posts: 24
I had the same trouble on my '01. I was driving from K.C. to Ft. Collins. Was in the middle of no where when the check gauge light came at a stop light. I listened for any odd thumping or raddle and since there was none I went on. Happened once more coming home. I replaced the OP sending unit. Now it actually shows more pressure then the old unit!

First time it will really get your attention!!
Reply With Quote
  #12  
Old 02-24-2011, 10:11 AM
V_Scapes V_Scapes is offline
Senior Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: North Jersey
Posts: 752
Yea my oil pressure reads alittle higher also. the problem was that not only was it showing bad oil press. but my unit was also leaking oil that I wasnt aware of.
__________________
2007 Ram 3500 Hemi 4x4 9' Western Pro Plus, SnowEx MiniPro 575X
2012 Ram 2500 Hemi 4x4 Laramie 8' Western Pro Plus
www.vjdlandscape.com
Reply With Quote
  #13  
Old 02-24-2011, 06:57 PM
RacingZR's Avatar
RacingZR RacingZR is offline
Senior Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Maine
Posts: 398
No oil leaks on mine but there is some rust on the threads and the block. Been winding the PB Blaster to it for a couple days. Picked up the sensor today. Will definitely let you know if it fixes the problem. $24 at the dealer.
Remove the air filter housing and its right there. 10 minute job if the old sensor comes out easy. Stay tuned.......
__________________
2003 Dodge Ram 2500 SLT with Hemi power and 9.5' XV PC
Reply With Quote
  #14  
Old 03-05-2011, 01:25 PM
Mopard's Avatar
Mopard Mopard is offline
Senior Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Ontario, Canada
Posts: 277
...
__________________
2012 Ram 2500 CTD 4x4 RC/LB / Line-X / Dual Tranny Coolers
2" Leveled HBS / Timbrens / Bilstein 5100's / BFG TA KO 285/70R17 E
2012 Boss VXT 9'-2" Poly
2006 Ram 2500 CTD ... Gone
Reply With Quote
  #15  
Old 03-06-2011, 11:16 AM
NICHOLS LANDSCA NICHOLS LANDSCA is offline
2000 Club Member
 
Join Date: Sep 2007
Location: Twin Cities, MN
Posts: 2,855
Quote:
Originally Posted by woodchuck2 View Post
When i worked for Dodge they were very specific about using OEM filters. They denied engine warranties on 2 different Cummins that came in for no oil pressure and lower engine knocking. You ever heard of a Cummins with a rod knock, now that is loud!! Both engines were just over 100k and had aftermarket oil filters on them. Dodge was willing to good will the engines if they had OEM filters but not with aftermarket. I also saw a couple Hemi's and 4.7's with oil pressure issues and Dodge blamed the aftermarket filters.
They may have denied the warranty but they couldn't have blamed the filter that is illegal, if the filter meets spec you can run it. If you are REQUIRED to use X part the manufacturer would have to supply it FREE.
__________________
Chevys, Cats, Hinikers, and Leo's
Reply With Quote
  #16  
Old 03-12-2011, 02:24 PM
RacingZR's Avatar
RacingZR RacingZR is offline
Senior Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Maine
Posts: 398
Replaced the sending unit/sensor this morning. It's a 10 minute job that took me 20 because I had to use an adjustable wrench.........Didn't have any sockets or wrenches over 1".

1) Get under the hood. Take the air filter housing out after loosening the clamp for the hose on the intake. The entire assembly pops right out.
2) You'll see the oil sensor on the front of the block just above the oil filter, very easy to get to. Unlock the electrical plug by pushing the red tab "out" to unlock, pull plug off from the sensor.
3) Remove old sensor with socket or wrench (you can buy a "oil sending unit socket" at any auto parts store). Have the new sensor ready to thread in as you will lose some oil out of the block once the old sensor is removed. Not much at all if you have the new one ready to go in.
4) Thread in the new sensor, you can do about half of it by hand. Thread in until there are only 2-3 threads left (just see how far in the old one was, that's what I did). The new sensor should have had some thread sealant already applied but make sure.
5) Throw some dielectric grease on the connector, plug it back in, lock tab in place and reinstall the filter housing. FYI- Its easier to reinstall the air filter hosuing if you take the air filter out to line up the bottom holes.
6) Start truck and check for leaks.

For mine, it only acted up when it was very cold out (like when air temp was around 0 F). If we have another cold morning I will check it to see if that was the culprit. Pretty simple, $24 and 20 minutes.

__________________
2003 Dodge Ram 2500 SLT with Hemi power and 9.5' XV PC
Reply With Quote
  #17  
Old 03-15-2011, 06:12 AM
RacingZR's Avatar
RacingZR RacingZR is offline
Senior Member
 
Join Date: Nov 2009
Location: Maine
Posts: 398
About 7 degrees this morning and the oil gage went up right away. I'd say it's fixed with the new sensor.
__________________
2003 Dodge Ram 2500 SLT with Hemi power and 9.5' XV PC
Reply With Quote
  #18  
Old 03-21-2011, 05:10 PM
V_Scapes V_Scapes is offline
Senior Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: North Jersey
Posts: 752
Very nice. im not much of a mechanic but im happy i could help.
__________________
2007 Ram 3500 Hemi 4x4 9' Western Pro Plus, SnowEx MiniPro 575X
2012 Ram 2500 Hemi 4x4 Laramie 8' Western Pro Plus
www.vjdlandscape.com
Reply With Quote
  #19  
Old 08-31-2011, 11:16 AM
dufresne dufresne is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: 46239
Posts: 1
Thanks for the info guys, My truck only has 70K miles on it and stupid check gauge light kept coming on at idle. Indicating 0 oil pressure. Changed oil first to eliminate that as the cause. Didn't fix the problem. So I went and got a new Oil Pressure switch at the parts store cost $24. Replaced it and now Im all ready to go again. It took less than 10 minutes to replace. Its right above the oil filter, open the hood unplug the wire, unscrew the OPS and reverse the proceedure with the new switch. didnt even get any oil leaking out of the block while the switch was out.
__________________
2005 Dodge 2500 4 Door Long Bed
5.7 Hemi
Meyer 7.5 Poly Plow
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump





Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©2000 - 2012 PlowSite.comô Moose River Media
All times are GMT -5. The time now is 03:25 AM.

Page generated in 0.04685 seconds with 7 queries